Daudziem banāni ātri kļūst mīksti un brūni, bet ar vienu nelielu triku tos var saglabāt svaigus līdz pat divām nedēļām.
Banāni ir viens no visbiežāk pirktajiem augļiem – tie ir saldi, barojoši un labi der gan brokastīs, gan uzkodās, gan desertos. Taču daudzi cilvēki saskaras ar vienu un to pašu problēmu: tikko pirktie banāni jau pēc pāris dienām kļūst mīksti un brūni. Lai izvairītos no šīs situācijas, eksperti iesaka vairākus vienkāršus, pārbaudītus paņēmienus, kas palīdzēs saglabāt banānus stingrus, svaigus un dzeltenus pat līdz divām nedēļām.
Kāpēc banāni tik ātri kļūst pārgatavojušies
Banāni ir tā saucamie “elpojošie augļi” – tie arī pēc novākšanas turpina dzīvot un izdala etilēna gāzi, kas paātrina nogatavošanos.
Tieši šī gāze liek banāniem kļūt mīkstākiem un mainīt krāsu no dzeltenas uz brūnu. Ja banānus glabā kopā ar citiem augļiem, piemēram, āboliem vai bumbieriem, kas arī izdala etilēnu, process notiek vēl ātrāk.
Tas nozīmē, ka uzglabāšanas vietai ir ļoti liela nozīme, un tieši šeit daudzi kļūdās.
1. Aptiniet kātiņus – tas samazina nogatavošanās ātrumu
Viena no visefektīvākajām metodēm ir aptīt banānu kātiņus. Šajā vietā veidojas un izdalās visvairāk etilēna gāzes. Ja kātiņus aptin ar pārtikas plēvi, alumīnija foliju vai bišu vaska drānu, gāzes izplatīšanās palēninās, un banāni nogatavojas daudz lēnāk.
Šis triks prasa tikai dažas sekundes, bet palīdz augļiem saglabāt svaigumu vairākas dienas ilgāk. To bieži izmanto arī pārtikas tirgotāji, lai produkti izskatītos svaigāki.
2. Neuzglabājiet banānus augļu bļodā
Lielākā daļa cilvēku liek banānus augļu bļodā uz galda, taču šī vieta ir viena no sliktākajām. Augļu bļodā banāni parasti saskaras cits ar citu un ar citiem augļiem, kas izraisa spiediena plankumus un paātrina bojāšanos. Eksperti iesaka banānus turēt atsevišķi no citiem augļiem, vēl labāk – pakarināt.
To var izdarīt ar speciālu banānu turētāju, āķi zem virtuves skapīša vai karājošu grozu. Kad banāni karājas brīvi, tie neapsitās un labāk saglabā savu formu. Turklāt šādi tie tiek vienmērīgāk vēdināti, kas arī paildzina svaigumu.
3. Glabājiet ledusskapī – nebaidieties no tumšās mizas
Daudzi uzskata, ka banānus nedrīkst turēt ledusskapī, jo tie kļūst tumši. Patiesībā tā mainās tikai miza, bet iekšpuse paliek svaiga un garšīga. Ledusskapja vēsums ievērojami palēnina nogatavošanās procesu, un banāni šādi var saglabāties līdz pat 15 dienām.
Šajā Latvijas pilsētā par mājas numura nepareizu izvietojumu var tikt piemērots sods
Vislabāk tos glabāt papīra maisiņā vai elpojošā traukā, lai izvairītos no liekā mitruma.
Ja banāni jau ir gandrīz gatavi, ledusskapis ir ideāla vieta, lai “apstādinātu” to pārgatavošanos un paildzinātu lietošanas termiņu.
4. Izvēlieties pareizos banānus jau veikalā
Ja vēlaties, lai banāni kalpotu ilgāk, izvēlieties nedaudz zaļganus – tie vēl tikai nogatavosies. Tos var lēnām turēt istabas temperatūrā, līdz tie kļūst dzelteni, un tad ievietot ledusskapī. Tādā veidā svaigums saglabājas visilgāk.
5. Nelieciet banānus blakus citiem augļiem
Svarīgi atcerēties: banāni “nepatīk” āboliem, bumbieriem un persikiem, jo tie visi izdala etilēnu. Turot šos augļus kopā, visi nogatavosies pārāk ātri. Ja vēlaties pagarināt banānu mūžu, turiet tos atsevišķi, piemēram, uz virtuves virsmas vai pakarinātus.
Noderīgs padoms
Ja jums tomēr palikuši pārgatavojušies banāni, tos nevajag izmest. No tiem var pagatavot banānu maizi, pankūkas vai kokteiļus.
Šādi augļi ir īpaši saldi un labi noder desertiem.










